Bejelentés


animals4ever Renee és Dionne oldala
Üzenőfal


Név:

Üzenet:

Barátságos rágcsálók
A patkányok és az egerek világa

Jóllehet a patkányok és az egerek társállatként való tenyésztése és tartása nem régi keletű, az utóbbi időben tapasztalható fokozatos térhódításuk miatt célszerűnek tűnik egy kicsit áttekinteni eredetüket és természetes viselkedésüket.

A patkányok világa

A túlélés specialistájaként számon tartott patkányok mindig versenyben voltak az emberrel az élelemért, valamint veszélyes betegségeket is terjesztettek. Előbbiek miatt könyörtelen hadjáratot folytattak ellenük és kíméletlenül vadásztak rájuk. Csak a 20. század laboratóriumi patkányainak leszármazottai találták meg azt az utat, amely lehetővé tette számukra, hogy társállatok lehessenek otthonainkban.

A leggyakrabban tartott fehérpatkány a vándorpatkány változata. A kifejlett vándorpatkány 200-250g súlyú, közepes méretű rágcsáló. Bundája felül barnásszürke, alul szürkésfehér. Farkán kb. 200 pikkelygyűrű van. Évente 2-4 alkalommal fial átlagosan 6-12 kölyköt. Már 3-4 hónapos korukban szaporodóképesek. A 19. században az állatviadalokra befogott példányok közül kiválogatták az albínó példányokat, és később ezeket állatkísérletekben alkalmazták. A vadon élő patkányok szürkületben és éjszaka aktívak, szemétdombok, szennyvíztárolók, valamint nyirkos, vízközeli rétek környékén találkozhatunk velük. Táplálékuk főként növényi eredetű, de alkalmanként kisebb emlősöket is elfogyasztanak. Ezek a mászóbajnokok kiválóan úsznak, (innen ered a vízipatkány elnevezés) és a víz alá is tudnak merülni, mert orrüregeiket képesek teljesen elzárni. Széleskörűen elágazó alagútrendszert áshatnak maguknak.

A patkányok rendkívül szocializált és kiváló alkalmazkodó képességű állatok magas intelligenciával és kiváló helyismerettel. Azt az utat, amit egyszer bejártak, elraktározzák emlékezetükben, és amíg élnek, nem felejtik el.

Jóllehet a vadon élő patkányok általában csak 2 évig élnek, mégis őket tartják az egyik legsikeresebb rágcsálónak a Földön. Ennek oka, hogy a patkányok szaporodási rátája rendkívül magas. Ha meg akarjuk előzni, hogy patkányaik között népességrobbanás következzen be, ügyeljünk arra, hogy egynemű példányokat tartsunk együtt.

Az egerek világa

Az egerek a patkányokhoz hasonlóan szintén évszázadok óta az ember társai, de nem mindig fogadták őket kitörő lelkesedéssel. Az ok, hogy miért volt képes a vadon élő egér megnyerni az emberek szívét mint társállat, kétségkívül ezen kis állatok kiváló tanulóképességében, intelligenciájában, szaporodóképességében és alkalmazkodó képességében keresendő.

A háziegér színe felül barnásszürke, alul kicsit világosabb fokozatos átmenettel. Farka legalább olyan hosszú, mint a feje és a törzse együtt. Elülső lábain 4, a hátulsókon 5 ujj van. Jellemző rájuk az "egérszag". Fészkét lyukakban, különböző puha anyagokból készíti el, ebbe a nőstény évente 5-6 alkalommal átlagosan 4-8 fiat vet. A fiatalok 2-3 hónapos korban ivarérettek. A párzás legtöbbször éjjel 3 és 5 óra között megy végbe, a vemhességi idő 19-21 nap. Az egerek ivara a végbél- és az ivarnyílás közötti távolságból állapítható meg, ez a hímeken - akár már napos korban is fölismerhető némi gyakorlattal - nagyobb, mint a nőstényeken.

Tápláléka minden megehető állati és növényi anyag. A kedvenc állatként népszerű fehér egér a házi egér színváltozatának tekinthető. Ezt az emberek már régen is tartották, amiben szerepe volt a kuruzslásnak is.

A házi egér természetes szálláshelye olyan különböző épületekben (pajta, magtár, lakóház stb.) található, amelyekben elegendő rejtőzködésre alkalmas hely és táplálék található. Győzedelmes menetelésük a kozmopolita élet felé akkor kezdődött, amikor az ember elkezdte művelni a földet, és a termésnek raktárakat épített.

A természetben élő egér föld alatti vermeket ás fészekkel és kiegészítő kamrákkal, és mint társas állat, gyűlöl ebben egyedül élni. Ha elegendő élelem áll rendelkezésre, a patkányhoz hasonlóan rendkívül gyorsan szaporodik.

Otthon tartott egereinknél oda kell figyelni arra, hogy amennyiben nem szeretnénk nevelőszülei lenni egy halom egérgyereknek, akkor csak egynemű példányokat tartsunk együtt.

Kedvencként való tartás során feltétlenül szem előtt kell tartanunk, hogy mind a patkányok, mind az egerek menekülési ösztönnel rendelkező állatok, ezért soha ne felülről, hanem mindig oldalról közelítsük meg állatainkat. Mint született mászó és egyensúlyozó művészek, ketreceikben szeretik a kreativitásra ösztönző játékokat, kiegészítő felszereléseket. Kedvencként tartva tanulmányozhatjuk sokrétű viselkedésüket, különösen akkor, ha különböző egyéniségeket tartunk együtt. Azonban azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a kis rágcsálók csak szürkületkor kezdenek aktívakká válni.

Az egér és a patkány legfontosabb élettani mutatói:
EGÉR PATKÁNY
Kifejlett testtömeg (g)
hím 20-40 300-500
nőstény 25-40 250-300
Élettartam (év) 1-2 2-4
Szívverés/perc 300-800 300-500
Légzés/perc 100-200 70-110
Testhőmérséklet (Cel) 36.5-38.0 37.5-38.5
Vízfogyasztás (ml/100g/nap) 15 10-12
Vemhességi idő (nap)18-21 21-23
Alomnagyság 3-20 4-12
Születési testtömeg (g) 0.5-1.5 5Egér a lakásban

Hírük ellenére az egerek valójában nagyon szépek tudnak lenni, és változatos színű bundában pompázhatnak. Jóllehet a kisállat kereskedésekben főként a hétköznapi fehér egereket forgalmazzák, de ritkábban hozzá lehet jutni vörös, csokoládé, kék és egyéb szőrszínű variánsokhoz is. Ezek az egerek lényegesen nagyobbak a vadon élő házi egérnél, és a legtöbb közülük rendkívül barátságos. A legjobb dolgok egyike a kedvtelési célra tenyésztett egerekben az, hogy normális körülmények között szinte soha nem harapnak. Természetesen az az állat, amelyet sarokba szorítanak, vagy fenyegetve érzi magát, az harapni fog, de az egér a legkevésbé harapós állatok egyike a rágcsálók között. Ha napközben álmából felébresztünk egy hörcsögöt, az nagy valószínűséggel egy kicsit zsörtölődni fog, de ez a tapasztalatok alapján az egereknél csak a legritkább esetben fordul elő.

Az egerek nagyszerű társak tudnak lenni, már csak azért is, mert sok különböző egyéniség található közöttük. Sokan közülük fitness bajnokok, amelyek órákon keresztül edzenek a kerékben, mások inkább lustálkodó típusúak, és szívesen pihennek órákon át kényelmes fészkükben. Az egerek megtanulnak reagálni a gazdájuk hangjára, és gyakran szórakoznak azzal, hogy ki-be mászkálnak a zsebeiből, végigfutnak a vállán, vagy játszanak az ölében.

Az egerek a patkányokhoz hasonlóan nagyon intelligensek, egy kis türelemmel és napraforgómag ösztönzéssel megtanulnak ülni, pitizni, esetleg kötéltáncolni. Szemben sok más rágcsálóval, az egerek nagyon szeretik a társaságot, és szívesen élnek csoportokban. Az egértartás örömeinek egy jelentős részét éppen az adja, ahogy nézzük játékukat és egymáshoz való társas viszonyukat.

Minden egérnek szüksége van egy biztonságos, meleg lakhelyre, ahonnan nem tud kijönni, és ahova a családban élő egyéb állatok nem tudnak bemenni. Az egerek viszonylag könnyen és egyszerűen tarthatók. Kisállat kereskedésekben sokféle ketrectípus beszerezhető számukra, sok ember azonban egy átalakított akváriumban tartja kedvenceit. Amennyiben a ketrec mellet döntünk, annak rácsozata lehetőleg vízszintes legyen, és a rácsok közti távolságot úgy kell megválasztani, hogy azon ne préselhessék át magukat az egerek. A ketrec lehetőleg több emeletes legyen, mert abban több lehetősége van az állatnak a mozgásra. Amennyiben akváriumban tartjuk kedvenceinket, abban különféle, mászásra alkalmas berendezéseket kell elhelyezni.

Amikor kiválasztjuk a megfelelő "egérlakot", pár dolgot feltétlenül szem előtt kell tartanunk:

Az egerek élvezik, ha elegendő hely áll rendelkezésükre ahhoz, hogy kellőképpen kinyújtóztathassák lábaikat, és nagyon szeretnek mászni.

Szeretnek mászni a ketrec oldalfalán, létrákon felszaladni, és nekiiramodni kifeszített köteleken. Úgy kell kialakítani lakhelyüket, hogy megvalósíthassák ezeket a tevékenységeiket.

Csak kevés kötelező "bútordarabot" helyezzünk a lakba: egy mókuskereket, egy fejjel lefelé belógatott vizes üveget, egy etető tálat és egy kis dobozt a kicsiknek.

Az egerek szeretnek összetépett papírokból vagy szénából puha, kényelmes fekhelyet készíteni maguknak. Ehhez magfelelő alapanyagokat kell biztosítanunk számukra.

Sok kiváló minőségű egértáp van forgalomban, így biztosak lehetünk abban, hogy egereink teljes értékű táplálásban részesülnek. A tápot feldobhatjuk friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, esetenként dióval.

Az egerek csodálatos kis társak, de tartásuk, más állat tartásához hasonlóan, kötelezettséget jelent, figyelmet, törődést és szeretetet igényel. Ha már eldöntöttük, hogy új társakként egerekkel osztjuk meg lakásunkat, rövid időn belül hihetetlen szeretet ébred bennünk a kis fazonok iránt. Amilyen kicsi állatkák, olyan nagy a szívük, és bőségesen meghálálják a velük való foglalkozást.

Free Mouse Stand White MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.comIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!